De musculus tibialis posterior

Naast alle opvliegers en wisselende stemmingen die “de overgang” met zich mee brengen, merk je dat je voeten steeds platter gaan worden. Ook dat nog! Eerst een leesbril, daarna steunkousen en nu steunzolen!

Onder invloed van hormonen kan de kwaliteit van pezen achteruitgaan. Je kunt dan een peesontsteking krijgen van bijvoorbeeld de musculus tibialis posterior, oftewel de achterste scheenbeenspier. Deze achterste scheenbeenspier heeft een belangrijke functie om de voetboog in stand te houden. Zo blijft de holte in je voet in stand. Tevens helpt de pees mee met de afwikkeling van de voet.

Wat gebeurt er als de achterste scheenbeenspier niet goed meer werkt?

Bij afname in kracht van de spier zakt de middenvoet en gaat het lopen wat minder gemakkelijk. De voet lijkt ook wat platter te worden en kan pijn gaan doen aan de binnenzijde van het lengte gewelf van de voet. Soms loopt de pijn door achter de binnen enkel door naar het onderbeen. De pijn wordt vaak in de loop van de tijd erger.

Hoe ontstaan klachten aan de achterste scheenbeenspier?

Bij overbelasting kan de musculus tibialis posterior aangedaan raken. Ook tijdens sporten (denk aan schaatsen of hardlopen) of door een afwijkende voetstand waarbij de voet naar binnen zakt kan de pees dusdanig op rek komen te staan dat deze overbelast raakt of zelfs kan scheuren. Wanneer de ontsteking niet wordt verholpen kan dit leiden tot een chronisch probleem met als gevolg een rigide platvoet.

In de verschillende stadia van verslechtering van de pees kan de schade ernstiger worden. De voet verandert van vorm waarbij in stadium 3 zelfs de tenen aan de buitenzijde van de voet meer zichtbaar worden vanaf de achterzijde bezien. Dit noemen we het “too many toes sign”.

Wat zijn de behandelmogelijkheden van klachten aan de achterste scheenbeenspier?

Niet-operatief

Niet operatieve behandelingen kunnen toegepast worden in de eerste 2 stadia. Denk daarbij aan:

Operatief

Operatieve behandelingen worden toegepast op basis van het stadium waarin de voet platter wordt en de mate van hinder die u hiervan ondervindt in uw dagelijks functioneren.

Vind een praktijk

Heeft u klachten aan de achterste scheenbeenspier? Neem op tijd contact op met uw podoloog om uw voeten gezond te houden. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Hielspoor

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek

  • 24 augustus 2023

    Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

    Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

    Door Marco-Paul Breijer

  • 15 augustus 2023

    Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

    Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

    Door Herman van Dasselaar

  • 21 juli 2023

    Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

    Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

    Door Robert Wonink

  • 13 juli 2023

    De overgang (menopauze) en zere voeten

    De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

    Door Delia de Bliek