Bekijk de onderstaande video

Uw voet is onderzocht en er is geconstateerd dat u een instabiele enkel heeft. In deze video laten wij u zien hoe u klachten bij een instabiele enkel kunt verminderen. Aan de buitenkant van de enkel zitten enkelbanden die zorgen dat de enkel stabiel is. Bij een instabiele enkel kunnen deze enkelbanden hun werk niet meer goed doen doordat ze beschadigd of uitgerekt zijn. Met deze oefening wordt het herstel van de enkelbanden bevorderd.

Over een instabiele enkel

Een instabiele enkel kan ontstaan na een verzwikking of bij mensen met hypermobiliteit. Na een verzwikking zijn de enkelbanden uitgerekt of ingescheurd. Normaal gesproken hersteld de enkelband vanzelf, maar na een ernstige verstuiking of wanneer u vaker uw enkel hebt verstuikt, kan het gebeuren dat de enkelbanden niet goed genezen.

Meer over deze voetklacht

Over de oefening

Bij deze oefening heeft u een wankelplankje nodig. Deze kunt u zelf maken of online bestellen. Neem een stevig plankje die aan alle kanten van de voet 2cm groter is dan de voet zelf en lijm er diagonaal een halfrond latje onder van 1 centimeter dik. U zet uw voet zodanig op het plankje het latje onder de plank loopt van buitenkant hiel naar grote teen.

De wankelbeweging

Ga met één voet staan op het plankje en laat je voet ´verzwikken´ op het plankje met uw volle gewicht. U blijft heen en weer wiebelen tot uw enkel warm aanvoelt. Let op: stop altijd bij pijn van 5 op een schaal van 10.

Twee keer per dag

U doet per voet de oefening twee keer per dag. je begint met trage kantelbewegingen tot aan pijn en bouw dit dagelijks op naar steeds snellere kantelbewegingen tot aan pijn. Bijvoorbeeld in het begin zo'n 5 minuten of tot aan de pijngrens (5 op een schaal van 10). Het mag niet zo zijn dat u de volgende dag nog last heeft van de oefening, dan bent u iets te fanatiek geweest.

Lukt het eenmaal pijnvrij 10 minuten, dan mag er 5 minuten oefentijd bij (ook hier tot aan de pijngrens van 5 op een schaal van 10). Zo bouwt u de belasting op tot u het wel een kwartier kunt constant achter elkaar, zonder pijn. Na een aantal weken kunt u de oefening verzwaren door bijvoorbeeld een rugzak met wat gewicht te gebruiken. Of u kunt het aantal oefeningen per dag verhogen naar 3 keer per dag. Normaal is een periode van 9 weken oefenen genoeg om de enkel weer steviger te hebben.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefening? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw