Op maat gemaakte zolen van Podozorg Almere
Therapiezolen geven ondersteuning bij opstaan, staan en lopen. Ze stimuleren het hele lichaam om de juiste houding aan te nemen met als doel de klacht te verhelpen, verminderen of voorkomen.
-
Juiste ondersteuning
Er zijn zolen die extra steun geven en zolen die een bepaald deel van de voet ontlasten. De zolen hebben hier en daar een verdikking en materiaal met verschillende hardheid die het juiste effect heeft op de voeten en de rest van het lichaam. Er zijn ook zolen die de vorm van de voet corrigeren. Een therapiezool wordt altijd per paar aangeleverd.
-
Wat kunt u verwachten?
De zolen werken alleen als ze gebruikt worden in goede schoenen waar losse zolen inpassen. Volg de instructies van de podoloog / podotherapeut op, zodat problemen afnemen en zelfs verdwijnen. Samen met de zolen, is de drager de belangrijkste schakel tot succes. Bedenk dat er maanden of langer over gedaan is om de klacht te krijgen. Zolen zullen de klacht niet van de ene op de andere dag verhelpen.
-
Wennen aan therapiezolen?
Wennen verschilt per persoon, van een aantal dagen tot enkele weken. In het begin kunnen de voeten moe aanvoelen en kan spierpijn ontstaan. Bouw het gebruik van de zolen geleidelijk aan zodat de voeten kunnen wennen aan de nieuwe stand.
-
Hoe lang moet je therapiezolen dragen?
Dit hangt af van de klacht waar u de zool voor draagt. In sommige gevallen hoeft u de zolen slechts voor een periode te dragen, in andere gevallen is het beter altijd zolen te blijven dragen. Overleg hierover met uw podoloog / podotherapeut.
-
Levensduur en onderhoud
Uw zolen gaan circa 1 tot 2 jaar mee bij normaal dagelijks gebruik. De levensduur is mede afhankelijk van: Mate van belasting, zweetvoeten, overgewicht, sporten of ongeschikte schoenen. Onderhoud en afwisselen met een ander paar verlengt de levensduur.
De zolen bestaan voor het grootste deel uit kunststof, bedekt met een toplaag afdekmateriaal van leer of kunststof. Zolen met kunststof toplaag kunt u gewoon onder de kraan wassen. Zolen met een leren toplaag dient u ze 1 x per week te behandelen met kleurloze schoencrème of leder-onderhoudsmiddel.
-
In welke schoenen kan je zolen het best dragen?
Het dragen van therapiezolen in verkeerde schoenen heeft minder- of geen effect. Daarom is het verstandig om tijdelijk andere schoenen te dragen. De prijs of het merk van een schoen bepaalt niet of de schoen ook geschikt is voor uw voet. Een geschikte schoen voor therapiezolen heeft de volgende kenmerken:
Pasvorm
Let bij de aanschaf van uw schoen goed op de pasvorm:
- Kies de juiste lengte- en breedtemaat. In schoenspeciaalzaken kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.
- Neem uw therapiezolen mee als u de nieuwe schoenen past.
Stijfheid schoenzool
Kies een schoen met een stijve schoenzool die alleen soepel is bij de tenen. Zodat de schoen kan buigen tijdens het lopen.
Stevige hiel
Het contrefort is het deel van de schoen dat om uw hiel zit. De schoen geeft meer steun met een stijf contrefort, dus niet goed in te drukken is.
Hakhoogte
Om stabiel te staan mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn en moet de hak breed genoeg zijn.
Binnenzool
Schaf schoenen aan met uitneembare binnenzolen. Door de standaard binnenzool eruit te halen, is er genoeg ruimte voor de therapiezolen.