In de voet kijken
Echografie is een techniek waarmee een echografist in uw lichaam kan kijken. Een echografist kan de beelden van een echoapparaat lezen en vertalen in een bruikbare diagnose dankzij opleiding, ervaring en kennis van de anatomie.
-
Echo, echo
De probe is het deel van het echoapparaat dat de geluidsgolven zendt/ontvangt en wordt tegen de huid geplaatst. Het Echoapparaat vangt de echo’s op en de computer verwerkt deze echo’s razendsnel tot een beeld op de monitor. Zo ontstaat een beeld van de structuren onder de huid.
-
Voordelen echo-onderzoek
Met echo-onderzoek kunnen oorzaken van klachten gevonden worden die zonder dit onderzoek verborgen blijven. Met een röntgenfoto, zien we vooral de afwijkingen van de botten. Maar bij veel voet- en enkelklachten zijn niet de botten pijnlijk, maar de ‘weke delen’ eromheen. Deze delen zijn veel beter zichtbaar op een echo. Bovendien is het echo-onderzoek een dynamisch onderzoek, dat betekent dat u tijdens het echo-onderzoek uw voet kunt bewegen. Zo krijgen we veel informatie over wat er in uw voet gebeurt tijdens bewegen en kunt u zelf meekijken.
-
Wanneer wordt een echo gemaakt?
Echografie wordt gebruikt door het hele lichaam. Het wordt ook gebruikt voor onderzoek van voet- en enkelklachten. Wanneer met lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klacht niet gevonden wordt, kan een echo-onderzoek duidelijkheid geven. Het echo-onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.
-
Is echografie veilig?
Ja. De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor uw lichaam.
-
Mag iedereen echo’s maken?
In principe wel, maar een opleiding is nodig. Onze echograferende podoloog heeft hiervoor een speciale HBO opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het echograferen van voet- en enkel, met als specialiteit hielpijn. Ze mag de titel Advanced Practitioner (AP) echografist gebruiken.
Ze staat ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR) én bij het Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie (LOOP). Om bekwaam te blijven moet elke echografist minimaal 300 echo’s maken per jaar. Daarnaast wordt verwacht dat zij bijscholen en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
-
Moet je betalen voor een echo?
Een echografisch onderzoek valt onder het onderzoek van de podoloog / podotherapeut en hielpijnonderzoek. Vrijwel alle zorgverzekeringen in Nederland vergoeden dit (gedeeltelijk) in hun (aanvullende) zorgverzekeringspakket. Wij adviseren u vooraf bij uw zorgverzekering te informeren naar uw vergoedingen. Onze echografist kan u hierover meer vertellen.
-
Welke aandoeningen komen in beeld met echografie?
Er zijn een heel veel voetaandoeningen die snel en goed te zien zijn met een echo-onderzoek. Hieronder volgt een aantal voorbeelden hiervan:
- Tarsaal tunnelsyndroom
- Spataderen en/of oedeem
- Ganglion cystes en tumoren
- Instabiliteit van de voetgewrichten
- Peesverdikkingen of pees-scheuren
- Stressfractuur’ of ‘vermoeidheidsbreuk’
- Zenuwirritaties zoals een neuroom van Morton
- De kwaliteit van het vetkamersysteem onder de voet
- Slijmbeursontstekingen op diverse plekken in de voet
- Gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld door reuma en jicht
- Ruimte innemende massa’s, bijvoorbeeld vergrote spieren
- Schade van gewrichtskapsel, bijvoorbeeld na een verzwikking
- Indien u eerder geopereerd bent: pijnlijke schroeven en platen
- Bulten op en onder de voet (bijvoorbeeld de ziekte van Ledderhose)
- Slijtage van een gewricht (artrose) is al in een vroeg stadium zichtbaar
- Problemen met groeischijven bij kinderen zoals bij de ziekte van Sever
- Verschillende oorzaken voor pijnklachten aan sesambeentjes onder gewricht grote teen
- De verschillende oorzaken van hielpijn (er zijn wel 35 oorzaken dan een hielspoor alleen!)