Steunkousen kunnen u helpen!

Het zijn medische hulpmiddelen, die behoren bij compressietherapie. Genoemde kousen compenseren het functieverlies van bloedvaten en/of lymfevaten. Door deze therapie wordt de verwijding van de vaatwanden tegen gegaan, zodat de aderkleppen weer sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De afnemende druk, vanaf enkel richting bovenbeen, stimuleert namelijk de doorbloeding en afvoer van vocht.

Vergoeding van steunkousen

Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven door de arts. De vergoeding van deze kousen behoort tot het basispakket, waarbij u rekening moet houden met het verplicht eigen risico.

Steunkousen kunnen u helpen!

Aanmeten van steunkousen

De benen dienen bij het aanmeten oedeem(=vocht)vrij te zijn, soms is eerst zwachtelen hiervoor noodzakelijk. Elastische kousen worden daarom ’s morgens aangemeten. De kousen draagt u alleen overdag, in horizontale ligging is de druk namelijk te zwaar. Therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren, maten en uitvoering. Afhankelijk van uw medische indicatie en de verwijzing wordt gekeken wat voor u de best passende kousen zijn. De levertijd van de kousen bedraagt 5 à 10 werkdagen.

Aantrekken van steunkousen

Trek de kousen indien mogelijk ’s morgens direct na het opstaan aan:

 1. Steek uw hand van bovenaf in de kous en keer de voet van de kous binnenstebuiten, het voetgedeelte blijft dus in de kous.
 2. Trek het voetgedeelte voorzichtig over de voet tot aan de wreef.
 3. Breng de kous tot over de hiel.
 4. Sla de bovenrand bij de enkel om en trek aan dit dubbelgeslagen stuk breiwerk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak als nodig is, totdat de kous goed zit.
 5. Sla het omgeslagen deel van de kous terug en verdeel de kous over het been.

U doet de kousen ’s avonds voor het naar bed gaan weer uit. Heeft u éénmaal het geheim van het dragen ontdekt, dan wilt u niet meer zonder!

Benieuwd of steunkousen u kunnen helpen?

Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellen Karsdorp. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek