Wat is tarsal boss?

Tarsal bos is een verdikking op de voetrug, midden op de voet. Er kunnen verschillende soorten knobbels ontstaan op de voetrug. Zo kan de knobbel bestaan uit bot, kraakbeen, weke delen of vloeistof. Het verschil is niet altijd te voelen. Een verdikking op de wreef is vaak pijnlijk in de schoen.

Voorbeeld van een verdikking op de wreef

Oorzaken verdikking op de wreef

De oorzaak voor een verdikking op de wreef is vaak een stukje kraakbeen of bot dat uitsteekt. Dit kan komen door slijtage van gewrichten in de middenvoet. Ook kan de verdikking ontstaan door trauma, bijvoorbeeld doordat er iets op de voet is gevallen of er iemand op is gaan staan.

Een verdikking die soms groter en soms kleiner is, kan wijzen op een ophoping van vloeistof. Dit is vloeistof die uit het onderliggende gewricht komt. Een dergelijke bult heet een gewrichtscyste. Deze cyste zorgt ervoor dat het gewrichtkapsel opzwelt of juist weer slinkt.

Klachten verdikking op de wreef

In de meeste gevallen is pijn de enige klacht die een verdikking op de wreef geeft. Dit komt vooral doordat de bult tegen de schoen aan drukt. Wanneer er sprake is van slijtage van het gewricht, dan kan het ook zonder schoen pijn doen.

Diagnose verdikking op de wreef

Hoewel de verdikking op de voetrug van buitenaf duidelijk zichtbaar is, geeft dit geen informatie over de oorzaak van de bult. Door middel van lichamelijk onderzoek beoordeelt de specialist de bewegelijkheid van de voet. Een röntgenonderzoek kan aantonen of er een uitstekend botstuk of een extra bot aanwezig is. Ook kan slijtage zichtbaar zijn op een röntgenfoto. Een echo kan duidelijkheid geven over alle onderdelen van de verdikking: het bot, de weke delen, het gewrichtskapsel en de gewrichtsranden.

Behandelingen verdikking op de wreef

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen zijn gericht op het vermijden van druk door de schoen op de bult, wat de pijn vermindert. Dit kan op verschillende manieren, namelijk:

Operatief

In enkele gevallen zal het nodig zijn om de verdikking op de voetrug operatief te verwijderen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het onderliggende versleten gewricht vast te zetten. Er zijn verschillende operatieve behandelingen van een verdikking op de wreef mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengte­verschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw