Wat is een platvoet?

Het woord zegt het al; een platvoet is een 'platte' voet. Het holletje dat normaal zichtbaar is onder de voet, is niet meer zichtbaar. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.

Platvoet bij kinderen

Platvoeten bij kinderen

Is een platvoet slecht?

Een platvoet hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. De meeste kinderen hebben platvoeten tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Tussen de 2-5 jaar heeft nog 30 tot 40% van de kinderen een platvoet, en bij kinderen tussen 5 en 12 jaar zien we het nog bij 10%.

Een platvoet bij kleine kinderen kan dus meestal helemaal geen kwaad. Het kind heeft er geen last van en met de jaren verdwijnt het vanzelf. In sommige gevallen heeft een kind wel last van de platvoet. Een bezoekje aan de podoloog of podotherapeut is dan nuttig.

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: soepele en stugge. De soepele is normaal bij kinderen. Bij een soepele platvoet wordt het holletje in de voet weer zichtbaar wanneer het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat, ook wanneer het kind op de tenen staat.

Platvoet bij kinderen

Flexibele platvoet

Platvoet bij kinderen

Stugge platvoet

Meer informatie

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

Een soepele platvoet is normaal bij kinderen. Een stugge platvoet is er vaak sprake van een aangeboren vergroeiing in de voet.

Lees meer

Klachten van platvoeten bij kinderen

Meestal geeft een soepele platvoet geen klachten en verdwijnt vanzelf als het kind ouder wordt. Ook een stugge platvoet geeft lang niet altijd klachten, ongeveer 25% van de kinderen met een vergroeiing in de voet krijgt klachten.

Lees meer

Diagnose van platvoeten bij kinderen

Over het algemeen geven lichamelijk onderzoek en röngtenfoto's voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van platvoeten bij kinderen

Als uw kind een soepele platvoet heeft, en hij/zij heeft er geen last van, hoeft u er niets aan te doen. Wel kunt u bij het kopen van schoenen rekening houden met de platte voet van uw kind, zodat uw kind geen last krijgt van de platvoet.

Lees meer

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu