Wat zijn voetwratten en hoe kom je er vanaf?

We hebben er als kind vaak allemaal wel eens mee te maken gehad: wratten. Wratten, of verruca zoals het in de medische terminologie heet, zijn goedaardige huidveranderingen die worden veroorzaakt door een virus en waarvan er zeker 70 verschillende typen bekend zijn.

Oorzaken van wratten onder de voet

Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma virus (HPV-virus). Een virus is een stukje genetisch materiaal dat zich voedt en voortplant door gebruik te maken van een levende gastheer-cel. Net als bij alle andere soorten virussen zijn wratten besmettelijk. Wanneer de omstandigheden voor een wrat gunstig zijn (weke huid of wondjes) kan het virus naar een andere gastheercel uitbreiden.

Beschadiging van huid door krabben

De incubatietijd, de tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan wel 3 tot 6 maanden of zelfs langer bedragen. Door te krabben of beschadiging van de huid kan het virus zich verspreiden in de omgeving en kunnen er ‘dochterwratjes’ of satelliet-wratten ontstaan.

Weke huid door sauna of zwembad

Ook als de huid wat verweekt is zoals na de sauna of het zwembad of na sporten kan er door het op blote voeten lopen eenvoudig een besmetting ontstaan.

Twee typen voetwratten

Onder de voeten heb je te maken met twee typen voetwratten: de doornwrat en de mozaïekwrat.

Doornwrat

Doornwratten groeien niet zozeer in de breedte maar juist in de diepte. Door het lichaamsgewicht drukt de wrat als een doorn in de voetzool en kan daardoor zeer pijnlijk zijn.

Het verschil met een likdoorn is dan vaak lastig te onderscheiden. Een likdoorn bestaat uitsluitend uit eelt met een glazige kern ten gevolge van druk of wrijving. Een doornwrat kan zich ook naast een eeltlocatie vormen (rechterfoto).

Wrat onder de voet: doornwrat en de mozaïekwrat

Links: mozaïekwrat, rechts: doornwrat.

Mozaïekwrat

De mozaïekwrat kenmerkt zich door het uitbreiden aan de oppervlakte. Vaak ontstaan er meerdere wratten naast elkaar die een grotere oppervlakte op de huid kunnen beslaan.

De wratten liggen net als in een mozaïek tegen elkaar. In het begin is de oppervlakte wat ruw, maar na verloop van tijd zal de bovenlaag onder invloed van druk vlakker en gladder worden (linkerfoto).

Wratten onder de voet herkennen

Je kunt een voetwrat herkennen aan de bloemkoolachtige structuur met daarin soms kleine zwarte puntjes. Deze puntjes worden veroorzaakt door kleine bloedinkjes. Soms is het lastig te onderscheiden of er sprake is van een likdoorn of een voetwrat.

Wratten onder de voet

Verschil in drukpijn tussen een likdoorn (links) en een voetwrat (rechts).

De algemene regel is dat een likdoorn pijnlijk is als er rechtstandig druk op wordt uitgeoefend (linkerfoto) terwijl een wrat juist méér pijnlijk is als er zijwaarts druk op wordt gegeven (samenknijpen tussen duim en wijsvinger) (rechterfoto).

Behandeling van wratten onder de voet

Over het algemeen zullen voetwratten (zeker bij jonge kinderen) vanzelf verdwijnen door een afweerreactie van het immuunsysteem tegen het virus. Het is echter niet te zeggen hoelang dit duurt. Bij jonge kinderen is het meestal binnen een jaar maar op latere leeftijd is 5 tot 10 jaar niet ongebruikelijk.

Wanneer wratten geen klachten geven is een behandeling niet noodzakelijk. Maar eventueel zijn bij een drogist of apotheek diverse zelfhulpmiddelen te verkrijgen waarin salicylzuur of mierenzuur is verwerkt*. Bevriezing met vloeibare stikstof kan ook maar is vaak pijnlijk en geeft soms blaarvorming, terwijl de effectiviteit van deze behandeling niet bewezen groter is.

Het verwijderen van het eelt onder de voet kan de druk soms verlichten en in de ergste gevallen kan een (tijdelijke) zool met een uitsparing verlichting geven.

Vind een praktijk

Wilt u meer weten over voetwratten? U kunt altijd bij onze Podozorgers terecht voor advies. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

* Vraag voor aanschaf van zo’n product altijd eerst advies. Indien het gevoel in uw voeten niet goed functioneert is dit een contra-indicatie voor gebruik.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Hielspoor

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek

  • 24 augustus 2023

    Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

    Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

    Door Marco-Paul Breijer

  • 15 augustus 2023

    Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

    Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

    Door Herman van Dasselaar

  • 21 juli 2023

    Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

    Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

    Door Robert Wonink

  • 13 juli 2023

    De overgang (menopauze) en zere voeten

    De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

    Door Delia de Bliek