Wanneer komt u langs voor controle?

Allerlei factoren hebben invloed op het bepalen van de termijnen en hoeveelheid controles na een podologische behandeling. De mate van nazorg is afhankelijk van de ernst en duur van de klacht, de bezorgdheid hierover, welke structuur in het lichaam aangedaan is, de verschillende therapieën en het doel van de therapie.

Factoren die invloed hebben op de nazorg

In dit blogartikel wordt de nazorg in verschillende situaties uitgelicht. Klik op één van de onderstaande factoren om meer te lezen over de mate van nazorg binnen de desbetreffende situatie:

De duur van de klacht

Bepaalde klachten, die recentelijk zijn ontstaan, lossen zich vanzelf op. Soms in een aantal dagen of weken, dan kan de keuze gemaakt worden om geen therapie in te zetten en bijvoorbeeld twee weken later een controle in te plannen voor evaluatie. Wellicht is de klacht niet volledig verdwenen, maar wel (veel) minder hevig geworden en heeft de patiënt vertrouwen in het zelf genezend vermogen van het lichaam. Andersom kan uiteraard ook, de klacht is niet over of juist erger geworden en kan er alsnog een therapie ingezet worden. Na twee weken is er dan nog (relatief) weinig tijd verloren.

De aangedane structuur

Bij een open wond van de huid is het noodzakelijk om na een paar dagen al een controle uit te voeren. Een overbelaste spier kan in een aantal weken genezen, maar een vervelende peesaandoening kent vaak een lange gezingsduur van maanden, waarbij een controle van minimaal een aantal weken beter past.

Welk doel

Het doel van patiënt en zorgverlener kan bepalend zijn voor de hoeveelheid controles en het termijn. Als een sporter op korte termijn een wedstrijd heeft, is het ook aannemelijker om op korte termijn voor die tijd nog te evalueren. Zijn er geen klachten, maar is het doel om preventief te handelen, dan kan een jaarlijkse controle voldoende zijn.

Verschillende therapieën

Zooltherapie

Bij het inzetten van zooltherapie wordt er meestal gekozen voor een controle na 6-8 weken, echter zouden er afhankelijk van bovenstaande factoren ook gekozen kunnen worden voor meerdere controles. Bijvoorbeeld na 4 weken en vervolgens na 3 maanden.

Chronische of groei gerelateerde aandoeningen

Daarnaast zijn er nog chronische of groei gerelateerde aandoeningen waarbij periodiek monitoren nuttig is om preventief te kunnen handelen. Bij kinderen in de groei wordt vaak na een half jaar een controle ingepland. Bij volwassenen is het advies om de zolen jaarlijks te laten controleren, echter sterk afhankelijk van allerlei variabelen is de zool aan vervanging toe.

Oefeningen

Als er gekozen wordt voor het inzetten van oefeningen kan er eventueel een extra controle ingepland worden na een paar dagen om de uitvoering van de oefeningen te evalueren, vervolgens na 4-8 weken om het effect van de oefeningen beoordelen en/of bij te stellen. Hetzelfde geldt voor het bepalen van de belasting en belastbaarheid. Welke mate van belasting is haalbaar/passend in de huidige situatie? Hoeveel stappen per dag? Welke sportactiviteiten zijn verstandig?

Taping

Wordt er gekozen voor taping, dan is het soms noodzakelijk om na 3-5 dagen de tape te vervangen in verband met het verlies van effectiviteit of zelfs loslaten van de tape.

De (relatieve) ‘ernst’ van de klacht

Soms wordt er vanuit de podotherapeut helemaal geen therapie of controle ingezet, maar wordt de patiënt direct verwezen naar de huisarts. Dit is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klacht. Denk aan een flink gezwollen en onbelastbare voet na een recent ongeluk. Of wanneer iemand zich meldt in de praktijk met een klacht die alleen maar ontstaat aan het einde van een krachttraining waarbij er gewichten van 100kg worden getild, maar wel met ‘ernstige’ bezorgdheid omtrent een sportcarrière.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu