Wat kunnen gevoelloze of tintelende tenen zijn?
Gevoelloze of tintelende tenen (wordt door patiënten ook wel omschreven als 'het gevoel dat mijn tenen slapen') kunnen duiden op een neuroom van Morton. Deze aandoening kenmerkt zich door:
- Branderige of stekende pijn onder de voorvoet;
- Kramp of een elektrische prikkeling;
- Een gevoelloos, doof of tintelend gevoel in twee tenen.
In dit artikel
Verdikking van de gevoelszenuw van de tenen
Een Morton’s neuroom is een verdikking van de gevoelszenuw van de tenen. De zenuw loopt tussen de middenvoetsbeentjes door naar de tenen. In 80 tot 90 % van de gevallen zijn de 3e en 4e teen aangedaan. In de andere gevallen komt de aandoening voor in de 2e en 3e teen. Over het ontstaan van Morton’s neuroom zijn verschillende oorzaken bekend en de aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Wat zijn de oorzaken van een neuroom van Morton?
Over het algemeen is het dragen van te smal schoeisel een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de verdikking op de zenuw. Verder zijn overige risicofactoren:
- Sporten waarbij veel van de voeten wordt gevraagd;
- Sporten waarbij men erg nauwe schoenen draagt;
- Afwijkende voetstanden, zoals een doorgezakte voet, een scheve grote teen (hallux valgus), klauwtenen, hypermobiele voeten of platvoeten;
- Het dragen van hele hoge hakken.
Wat zijn de klachten van een neuroom van Morton?
De belangrijkste klacht is pijn in het gebied waar de neuroom zich bevindt. De pijn kan tevens uitstralen naar de betrokken tenen, hier wordt dan vaak een gevoelloos, doof of tintelendgevoel ervaren. De aard van de pijn in de voorvoet wordt meestal omschreven als brandend of stekend. Ook wordt er geregeld een krampend gevoel of elektrische prikkeling omschreven. Sommige mensen hebben ook geregeld het gevoel dat er ‘iets’ in de voet zit, of ‘verschiet’.
Er is vaak een toename van pijn bij het dragen van (hoge) hakken en smalle, strakke schoenen.
Waar kunt u terecht met een neuroom van Morton?
Bij het vermoeden van een neuroom van Morton, kunt u het beste een afspraak maken met een podoloog of podotherapeut. De diagnose Morton’s neuroom kan in de meeste gevallen worden gesteld door lichamelijk onderzoek en aan de hand van het klachtenpatroon. Sommige (voet)specialisten kunnen een echografische opname maken van de voet. Hierdoor kan er worden gekeken hoe de neuroom zich gedraagt en wat de grote is van de neuroom. Deze waarnemingen hebben toegevoegde waarde voor de behandeling.
Deze video laat een verdikte zenuw die er bij het samendrukken van de voet met een voelbare (soms pijnlijke) 'plop' tussenuit wordt gedrukt.
Welke behandelingen zijn er voor een neuroom van Morton?
Bij een neuroom van Morton, wordt bijna altijd gekozen om te starten met de niet-operatieve behandeling. Dit heeft vaak voldoende resultaat om een operatie te voorkomen.
4 behandelmogelijkheden bij een neuroom van Morton
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een neuroom van Morton. Onderstaand gaan we dieper in op 4 verschillende behandelmogelijkheden.
1. Schoenadvies
Omdat de neuroom vaak ontstaat door het dragen van (te) smal schoeisel, is het dragen van de juiste schoen van essentieel belang. Indien de schoen te smal is, wordt de voet samengeknepen, waardoor de neuroom tussen de middenvoetsbeenderen ‘uit plopt’. Dit heeft tot gevolg dat u op het neuroom gaat lopen, omdat deze nu onder de voet ligt.
Het is dus belangrijk dat de schoenen voldoende breed zijn en een uitneembaar voetbed hebben, om later mogelijk te vervangen voor een speciaal op maat vervaardigt exemplaar. Bij ernstige gevallen kan de schoen zelf aangepast worden. Er wordt dan een afwikkelvoorziening aangebracht om de druk op de voorvoet te minimaliseren.
2. Steunzolen
Uw podoloog of podotherapeut kan een speciaal op maat gemaakte steunzool vervaardigen, waardoor de druk op het neuroom afneemt of verdwijnt. Hoe de steunezool wordt ingericht is afhankelijk van de grote van de neuroom. Bij grotere neuromen zal er vaak een gat gemaakt worden in de zool om de neuroom drukvrij te leggen. Hierdoor verminderen vaak de klachten en er is bij niet chronische klachten zelfs kans op volledig herstel. Hier moet worden opgemerkt dat herstel vaak erg lang duurt. We spreken dan in de meeste gevallen over meerdere jaren.
3. Corticosteroïden injectie
De specialist kan in sommige gevallen een corticosteroïden injectie geven. Deze zal de prikkeling in de zenuw verminderen. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend. Het nadeel van zo’n injectie is dat deze niet onbeperkt kan worden gegeven. Het vetweefsel kan door de injectie dunner worden en dit heeft weer andere klachten tot gevolg.
4. Operatieve behandeling
Indien er door echografisch onderzoek blijkt dat de neuroom erg groot is en dat conservatieve behandeling onvoldoende resultaat biedt, kan er worden besloten om de neuroom te verwijderen.
Dit gebeurd vaak tijdens een dag opname. Het neuroom wordt dan verwijderd samen met een gezond stuk van de zenuwtakjes. Dit om te voorkomen dat de verdikking (snel) terugkomt. De huid wordt hierna gesloten met een oplosbare hechting.
De resultaten van de operatieve behandeling zijn over het algemeen bijzonder goed te noemen. De mogelijkheid bestaat dat er na de operatie een tijdelijk of blijvend verminderd gevoel ontstaat. Over het algemeen worden er betere resultaten behaald door de operatieve behandeling, ten opzichte van de niet operatieve. Ondanks dit gegeven geniet het toch de voorkeur te starten met de niet operatieve behandeling.
Heeft u last van gevoelloze of tintelende tenen?
Dan heeft u wellicht een neuroom van Morton. Onze podologen en podotherapeuten helpen u graag verder. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!