Wat is het compartimentsyndroom?

Het compartimentsyndroom is een blessure bij overbelasting, vaak gezien bij sporten zoals hardlopen, schaatsen en wandelen. Deze wordt vaak verward met shin splints of scheenbeenvliesontsteking.

De spieren van het onderbeen zijn in vier groepen verdeeld, ook wel compartimenten genoemd. Deze spieren worden gescheiden door fascia of een stug omringend vlies: de spierfascie. Door de beperkte ruimte in het compartiment en de spieren die bij het sporten vergroten kan het vlies te strak om de spieren gaan zitten. Wat als klachten geeft:

 • Een gespannen gevoel in de onderbenen
 • Pijn en stijfheid aan de kuiten
 • Krachtverlies in de benen
 • Tintelingen of een dof gevoel ter hoogte van de eerste en tweede teen
 • Door verhoogde druk afknellen van de van de bloedvaten

Oorzaken en gevolgen van het compartimentsyndroom

Er zijn een aantal factoren die het compartimentsyndroom in de hand werken, zoals:

Plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit

Hierdoor verdikken de spieren, waardoor de druk in het compartiment verhoogt. Door deze drukverhoging wordt de doorbloeding belemmerd en kunnen de spieren hun functie niet meer uitoefenen. Door het niet opbouwen van een training kan een belangrijke risicofactor zijn.

Pijn en gespannenheid van het onderbeen

Mensen hebben last van pijn en gespannenheid van het onderbeen die telkens tijdens of direct na inspanning optreedt. De klachten komen vaak voor in beide benen. Tintelingen in het onderbeen de voet en/of de tenen. Vol gevoel in de kuiten en kuitkrampen, soms zelfs in de nacht. Ook een mogelijke oorzaak kan zijn een te strak verband of gips. Of door veel oedeem door vocht.

Risicofactoren van het compartimentsyndroom

Platvoeten of doorgezakte voeten, een verkeerde looptechniek met een uitgesproken haklanding, en trainen op oneffen of uitgesproken zachte/harde ondergrond met een disbalans van de beenspieren zijn risico factoren die het compartimentsyndroom kunnen uitlokken.

Is er een verschil tussen het compartimentsyndroom en shin splints?

Het compartimentsyndroom geeft pijn die ontstaat door druk op de fascia, terwijl het probleem van shin splints zich op het scheenbeenvlies of het vlies tussen kuit en scheenbeen bevindt. Daarnaast is er nog een belangrijk verschil: bij het compartimentsyndroom zal de pijn vaak overgaan na het sporten. Bij shin splints niet.

Behandeling van het compartimentsyndroom

Er zijn verschillende conservatieve mogelijkheden om het compartimentsyndroom te behandelen.

Steunzolen

Is er sprake van een biomechanische afwijking in de voetfunctie dan zal er voor podologische zolen worden gekozen. Bijvoorbeeld bij een doorgezakte voorvoet of platvoet.

Oefeningen

Krachttraining gericht om vooral de been- en heupmusculatuur kan een mogelijke disbalans verbeteren. Bij hypertonie (gespannen) beenmusculatuur kan massage, foam roller, of stretchoefeningen mogelijk een positieve bijdrage leveren. Sommige mensen ervaren een verbetering met compressiekousen. Pas de sportactiviteiten aan door minder lang of intensief te sporten. Training op een andere ondergrond kan mogelijk verbetering geven, evenals het uitvoeren van een warming up en cooling down.

Vind een praktijk

Heeft u klachten van een gespannen gevoel in de onderbenen. Of bovenstaande klachten. Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek