Wat is de ziekte van Ledderhose?

Door de ziekte van Ledderhose ontstaan er harde knobbels onder de voet. In het Latijn is de naam voor deze aandoening: plantaire fibromatose. Dit komt doordat de knobbels ontstaan door een woekering van het bindweefsel in de plantaire fascie (peesplaat onder de voet). Deze peesplaat loopt van de bal van de voet tot aan het hielbeen.

1 = hielbeen 2 = knobbel door Ledderhose 3 = peesplaat

Over het algemeen groeien de knobbels langzaam, en worden ze niet groter dan ongeveer 2 cm doorsnede. De knobbels zijn hard en meestal rond of plat van vorm. Het meest komen de knobbels voor aan de binnenzijde van de voetboog.

Aan de binnenzijde van de voetboog zijn de knobbels duidelijk zichtbaar.

Binnen de rode cirkel is een verdikking van de voetzool zichtbaar.

De knobbels onder de voet zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Veel mensen met de ziekte van Ledderhose merken dit niet en zullen daarom nooit naar de dokter gaan. Het is daarom moeilijk te achterhalen hoe vaak de aandoening voorkomt.

Oorzaken knobbels onder de voet

De aanleg om de ziekte van Ledderhose te krijgen is erfelijk bepaald. Deze ziekte kan op iedere leeftijd ontstaan, maar is zeldzaam onder kinderen. Het komt veel minder vaak voor bij vrouwen dan bij mannen, en in een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan. De volgende omstandigheden geven een verhoogde kans op de ziekte van Ledderhose:

  • Langdurige alcoholconsumptie;
  • Chronische leverziekten;
  • Epilepsie;
  • Herhaalde schade van de peesplaat;

Klachten knobbels onder de voet

Klachten bij de ziekte van Ledderhose verschillen per persoon. Sommige mensen hebben veel last van de knobbels onder de voet terwijl anderen ze bijna niet voelen. De knobbels zijn hard en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze kunnen pijn of een branderig gevoel geven bij staan en lopen en het kan lastig zijn om een passende schoen te vinden.

Diagnose knobbels onder de voet

De specialist kan een diagnose stellen op basis van lichamelijk en echo onderzoek. De zwellingen onder de voet zijn in veel gevallen voelbaar, al betekent een knobbel onder de voet niet direct dat u de ziekte van Ledderhose heeft. Ongeveer 20% van de mensen die met een zwelling onder de voet naar de dokter gaan hebben de ziekte van Ledderhose. Met een echo kunnen knobbels worden opgespoord die met de hand niet voelbaar zijn.

Behandelingen knobbels onder de voet

Niet-operatief

De niet-operatieve behandelingen voor de ziekte van Ledderhose zijn er op gericht om pijn te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoenaanpassing of een steunzool die de druk op de knobbels onder de voet kan verminderen. Lees meer over de niet-operatieve behandelingen op:

Operatief

De meeste patiënten leren leven met de ziekte van Ledderhose en laten zich niet opereren. Indien de klachten te hevig zijn en de behandeling zonder operatie niet of onvoldoende werkt, is een operatie mogelijk.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll