Waarom zijn er zoveel verschillende materialen en kleuren?

Tijdens de eerste afspraak bij de podoloog of podotherapeut wordt er een anamnesegesprek en een uitvoerig onderzoek verricht en het toekomstige behandelplan uitgelegd. Het laatste wat vaak wordt overlegd is, "welk afdekmateriaal kiezen we voor de steunzool"? De meeste mensen zijn verrast hoeveel keuze hierin is. Zoveel soorten materialen en verschillende kleuren. Waarom is dit?

Het afdekmateriaal beschermt steunzolen tegen slijtage en vocht (bijvoorbeeld door transpireren). Echter houdt het hier niet op. Het soort materiaal is ook van belang voor de voeten zelf. Bij verschillende klachten van de voet horen ook verschillende soorten afdekmaterialen. Hieronder worden verschillende soorten afdekmaterialen en steunzolen uitgelicht:

Afdek leder

  • Meestal gemaakt van kalfsleder
  • In verschillende kleuren leverbaar
  • Zeer duurzaam
  • Goede vochtopname
  • Biedt geen demping
  • Luxe uitstraling
  • Zeer geschikt voor de alledaagse schoen

In sommige gevallen komt het voor dat er een allergisch contacteczeem ontstaat door chromaat, waar leer meestal mee gelooid is. In dat geval kun je kiezen voor een plantaardig gelooide huid. Vaak gaat een allergie gepaard met allergie voor andere metalen, zoals nikkel en kobalt.

EVA-materialen

  • Thermoplastisch materiaal
  • In verschillende kleurcontrasten beschikbaar
  • Wordt vaak gebruikt als afdeklaag voor de therapiezool voor kinderen
  • Neemt geen vocht op en is goed afneembaar
  • Zeer geschikt voor sportzolen

Antibacterieel afdekmateriaal

Zweet van uw voeten heeft van zichzelf geen geur. Maar in combinatie met de hele dag gesloten schoenen dragen is het de perfecte omgeving voor de bacteriën om vervelende geurtjes te creëren. Afdekmateriaal met geweven zilverdraad doodt deze bacteriën.

Sportzolen

Voor de sportzolen wordt er vaak gekozen voor materialen met sterk afdekmateriaal die veerkrachtige schokdemping geven tijdens het sporten. Ook wordt een afdekmateriaal gebruikt wat beter bestand is tegen transpireren. De toplaag zorgt voor meer grip zodat er weinig wrijving en schuiven mogelijk is wat helpt om blaren te voorkomen.

Steunzolen voor diabetische, reumatische en oncologische voeten

Voor de diabetisch, reumatisch en oncologische voet (ook voor de ouder wordende voet met weinig vetkussens) wordt meestal zacht dempend materiaal gebruikt.

Steunzolen voor veiligheidsschoenen

Bij het vervaardigen van zolen in veiligheidsschoenen moet er altijd een antistatisch/ESD-afdekmateriaal gebruikt worden om de veiligheidsschoen gecertificeerd te krijgen.

Het afdekmateriaal van uw steunzool
Bron: registerpodoloog.nl

Verleng de houdbaarheid van uw steunzolen

Vervanging van afdekmateriaal

Wanneer uw zolen zijn voorzien zijn van een dekje, kan het zijn dat dit na verloop van tijd aan vervanging toe is. Alleen het afwerk dekje laten vervangen kan de houdbaarheid van uw zool verlengen.

Onderhoud van uw steunzolen

Het is raadzaam om de steunzolen te laten luchten in verband met zweet productie. Laat de zolen niet drogen op de verwarming of kachel, de zolen kunnen dan kromtrekken. Leder afdekmateriaal kunt u eens in de zoveel tijd licht insmeren met kleurloze schoenpasta. Doe dit echter niet te vaak, want dan kunnen de zolen te glad worden. Beschermen met een ballerina- of enkel sok over de zolen kunnen eveneens dienstdoen als een hoesbeschermer.

Vind een praktijk

Benieuwd naar wat onze steunzolen voor u kunnen betekenen? De keuze is reuze! Overleg met onze Podozorgers welk afdekmateriaal het beste is om zoveel mogelijk plezier van uw zooltjes te krijgen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland