Kies voor een comfortabele hardloopschoen

Hardlopen is in Nederland nog steeds één van de meest populaire sporten. Het aanbod van hardloopschoenen en de verschillen hierin is groot en dit kan het voor een beginnende hardloper moeilijk maken om de juiste schoen te kiezen. De vraag die ik regelmatig hoor in mijn praktijk is “Wat voor een schoen adviseert u?”. Meestal laat ik de hulpvraag een paar minuten zweven om vervolgens met een goed advies te komen: “Een schoen die lekker zit!”. De meeste patiënten kijken me dan wat bedenkelijk aan om vervolgens de vraag te verduidelijken. “Ik bedoel, moet ik zo’n blok erin of juist niet? Of moet ik op blote voeten gaan hardlopen?”, aldus de patiënt. Je leest het al, er zijn veel vragen en onduidelijkheden omtrent hardloopschoenen.

Een veelgebruikte manier om hardloopschoenen aan te meten is op basis van het type voet, een hoge mediale boog, een lage mediale boog of een neutrale/normale mediale voetboog.

Verschillende voettypes

Vanuit de historie is altijd gebruikgemaakt van deze drie voettypen en de hierbij horende schoen, maar waar deze theorie op gebaseerd is blijft onduidelijk. Toch blijven veel lopers hun schoenen kopen in een hardloop speciaalzaak en laten zich via loopbandtesten adviseren welke type schoen voor hen het beste is. Want stel dat je een verkeerd paar schoenen koopt dan loop je een verhoogt risico op blessures en dat wil je koste wat kost voorkomen, toch?

Professor Benno M. Nigg stelt dat het maken van een loopanalyse of op basis van voettype hardloopschoenen aanmeten weinig tot geen nut heeft. Nigg, professor emeritus aan de universiteit van Calgary en een wereldwijde autoriteit op het vlak van biomechanica met onder meer veel publicaties over sportschoenen op zijn naam, is van mening dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat een ‘aangemeten’ hardloopschoen blessures voorkomt. Toch laat een onderzoek van Malisoux et al. uit 2015 zien dat het hebben van meerdere paren hardloopschoen, een 40% minder kans op blessures geeft.

In mijn praktijk heb ik een gezamenlijk spreekuur met de fysiotherapeut en we zien patiënten met allerlei uiteenlopende klachten. Het screenen van een menselijk lichaam met verschillende methoden leert ons verder te kijken dan alleen een voet- of die ene rugklacht. We merken dat een combinatie spreekuur leidt tot een beter behandelplan en dit zorgt voor een beter resultaat wat ten goede komt aan de patiënt. Ik hoor je denken: “Maar wat is dan wel de manier om de voor mij perfecte schoen te vinden? Betekent dat nu dat het niet uitmaakt welke schoenen je aantrekt?”. Het is wel degelijk van belang de juiste schoen te kiezen en je te laten adviseren door een specialist. Maar de criteria voor het kiezen van de juiste schoen moet volgens Nigg en verschillende andere onderzoeken liggen bij het loopcomfort en niet bij bescherming zoals de loopschoen fabrikanten ons willen doen geloven.

Uit veel onderzoek komt maar één criterium duidelijk naar voren: comfort. Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek omtrent hardloopschoenen is nog veel onduidelijk als het gaat om blessurepreventie en er zal in de komende jaren hopelijk meer onderzoek komen. Voor nu is het belangrijk dat u zich realiseert dat hardloopblessures meerdere factoren hebben en dat alleen een schoen dit niet kan voorkomen.

Tips voor de perfecte hardloopschoen

  • Hardloopschoen keuze is persoonlijk, wat voor u werkt, hoeft voor uw mede hardloper niet noodzakelijk te zijn.
  • Het afstemmen van 'voettype' op schoentype is verouderd en voorkomt geen blessure. (Ryan et al. BSJM 2014)
  • Meerdere paren schoenen: 40 % minder kans op blessures (N=264 Malisoux et al. 2015)
  • Comfort is essentieel bij het kiezen van uw hardloopschoen. (Nigg et al. 2015)

Vind een praktijk

Kom je er niet uit? En blijf je problemen ondervinden met terugkerende (voet)blessures? Bezoek dan één van onze Podozorgers. Zij helpen je graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Job Fahner. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland