Eén op de duizend mensen heeft er ooit last van

Reden genoeg om er iets meer over te weten! De circulatie van het bloed in ons lichaam wordt mogelijk gemaakt door ons hart, dat er voor zorgt dat het bloed wordt rondgepompt. Slagaderen (=arteriën) voeren het bloed van het hart af en aderen (=venen) brengen het bloed weer terug naar het hart. Aderontsteking (flebitis) is een plaatselijke ontsteking van de vaatwand van een oppervlakkig gelegen ader. Deze oppervlakkige aderen lopen net onder de huid. Meestal komt de aderontsteking voor in het been, soms echter in de arm. Wanneer er zich een stolsel hecht aan de ontstekingsplaats, dan is er sprake van een tromboflebitis. Als het lichaam probeert dit stolsel op te ruimen, zorgt dit voor verschijnselen van ontsteking: een rode, warme, gezwollen en pijnlijke plek.

Oorzaken van een aderontsteking

Vaak wordt een aderontsteking in het been veroorzaakt door spataderen, waarbij de bloedstroom moeilijker of trager verloopt. Het kan echter ook optreden door een trauma (vallen/stoten) of andere oorzaken. Bij een aderontsteking is een dikke, stugge streng van enkele centimeters in het verloop van de ader te zien. Ook het weefsel rondom deze locatie is vaak rood en gezwollen. De ontsteking hoeft dus niets met bacteriën te maken te hebben.

Diagnose en behandeling

De diagnose moet gesteld worden door een medisch specialist. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende / pijnstillende / bloedverdunnende medicatie, steunkous, beweegadvies en verdwijnt vaak binnen een paar dagen zonder complicaties. Als de symptomen van aderontsteking echter niet worden behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden en wekenlang pijn veroorzaken. Zonder behandeling bestaat zelfs het risico op trombose en eventueel longembolie.

Hoe voorkomt u een aderontsteking?

Voorkomen is beter dan genezen, daarom hierbij tips voor het dagelijks leven om aderontsteking te voorkomen:

  • Voldoende drinken
  • Stoppen met roken
  • Niet te lang zitten of staan
  • Voetoefeningen doen
  • Compressiekousen dragen bij spataderen
  • Spataderen laten behandelen

Vind een praktijk

Heeft u last van een aderontsteking? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellen Karsdorp. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland