“Ik heb zo’n raar gevoel in mijn voeten”

Met deze klacht melden zich regelmatig cliënten op een consult. Aan mij de taak om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Diverse vragen als wanneer de klachten zijn ontstaan, waar deze zich precies bevinden, wat de klachten provoceert en nog veel meer moeten er uiteindelijk toe leiden dat ik een behandelplan kan maken om de desbetreffende cliënt te kunnen helpen.

Vandaag is mevrouw A bij mij op consult, een oudere vrouw van 90 jaar. Zij wordt begeleidt door haar hulp die haar aanvult in haar verhaal en tevens de functie vervult van een tweede paar oren. Wanneer zij begint over het vreemde gevoel in haar voeten helpt de hulp haar met het aantippen van het probleem van de instabiliteit. Mevrouw valt heel snel om, vooral bij het omdraaien. Heel vervelend.

Medische voorgeschiedenis

Nog een belangrijk onderdeel van de probleemanalyse is het uitvragen van de cliënt wat betreft een medisch verleden. Het kan hierbij gaan om neurologische of systemische aandoeningen, maar ook om eventuele trauma’s of operaties. In dit geval pakt mijn cliënt een folder die zij aan mij overhandigt met de woorden: ”dit is wat ik volgens de dokter heb”. In duidelijke letters staat er gedrukt Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie.

CIAP, oftewel Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie

Wat dit precies inhoudt kan in enkele woorden worden samengevat. De zenuwen van armen en benen zijn door onbekende oorzaak aangedaan en functioneren niet meer naar behoren. De letters staan voor het volgende:

 • Chronische (blijvende)
 • Idiopatische (zonder duidelijke oorzaak)
 • Axonale (van de axonen, oftewel zenuwvezels)
 • Polyneuropathie (veel van de zenuwen zijn aangedaan)

Het is een ziekte van de 'bedrading' van de zenuwen in armen en benen. De aangedane zenuwen kunnen zowel de motorische- en/ of sensorische zenuwen betreffen. De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren waardoor wij ons kunnen bewegen en de sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel waardoor wij kunnen voelen. Een zenuw bestaat uit een zenuwcel en een lange uitloper (axon) met daaromheen een isolerende stof. Bij CIAP is deze uitloper beschadigd.

De klachten van Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)

Wanneer de gevoelszenuwen zijn aangedaan komen cliënten vaak met de omschrijving van een prikkelend gevoel, pijn, doof gevoel en instabiliteit. Het mag duidelijk zijn dat wanneer er geen informatie meer wordt doorgegeven via de voeten over het soort terrein waarop men loopt, dit tot valpartijen kan leiden. Een oneffenheid of helling wordt niet meer gevoeld en deze belangrijke informatie wordt niet meer doorgegeven aan de hersenen. Bij de aangedane motorische zenuwen zijn de klachten vaak die van kramp en afname van kracht.

De oorzaken van Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van neuropathie. Deze zijn als volgt onder te verdelen:

 • Erfelijke oorzaak
 • Stofwisselingsziekten (o.a. Diabetes Mellitus, nierziekten en ziekten van de schildklier)
 • Toxische oorzaak (bijvoorbeeld chemokuren, maar ook alcoholmisbruik)
 • Vitaminegebrek
 • Infectieziekten (aids, ziekte van Lyme, lepra)
 • Auto-immuunziekten
 • Onbekende oorzaak

Gelukkig is er bij mevrouw A. sprake van het laatste. Dit betekent dat de aandoening langzaam progressief is en zij gezien haar hoge leeftijd heel geleidelijk achteruit zal gaan.

De rol van de (register) podoloog of podotherapeut

Aangezien stabiliteitsproblematiek een belangrijke oorzaak is van valpartijen is dit iets waar de (register) podoloog of podotherapeut iets in kan betekenen. Een steunzool die gericht is op het geven stabiliteit zal ervoor zorgen dat de voet als het ware onderbouwd wordt en daardoor veel stabieler zal staan. In combinatie met een goed schoenadvies zal mevrouw A. hopelijk minder snel haar evenwicht verliezen.

Vind een praktijk

Heeft u ook een prikkelend of doof gevoel in uw voet, of ervaart u instabiliteit? Onze Podozorgers helpen u graag van uw voetklachten af. Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek