Blaasjes op de voet door wrijving

Bijna iedereen heeft wel eens blaren onder de voet gehad of gezien. Maar wat is een blaar precies? Hoe ontstaan ze en wat kun je doen om het te voorkomen of te behandelen?

Simpelweg is een blaar een blaasje gevuld met vocht dat zich gevormd heeft tussen de opperhuid en de lederhuid. De opperhuid is de huid die aan de buitenkant zichtbaar is, de lederhuid ligt daaronder en is verbonden met het onderhuids vetweefsel.

Wrijving

Wanneer er wrijving optreedt van de voet in de schoen kan de opperhuid met de beweging mee gaan en de lederhuid niet. Hierdoor wordt als het ware de opperhuid los gewrikt van de lederhuid. In eerste instantie zal het aangedane gebied rood worden, blijft men doorlopen dan komt er vocht tussen de opperhuid en lederhuid, en de blaar is een feit.

Oorzaken van wrijving

Er zijn een aantal componenten die wrijving kunnen veroorzaken. Een belangrijk aspect zijn de schoenen. Wanneer ze te krap of te ruim zijn. Te krappe schoenen gaan knellen en schuurt de voet die toch moet kunnen bewegen in een schoen over plekken die drukken. Met te ruime schoenen creëer je het tegenovergestelde effect, nu kan de voet te veel gaan schuiven waardoor wrijving ontstaat.

Andere factoren die de wrijving in de schoenen kan verhogen zijn vochtige voeten, naden van sokken, naden van de schoen, of vuil in de schoen (bijvoorbeeld een steentje).

Voorkomen van voetblaren

Om blaren te voorkomen is het belangrijk om de belasting op de voeten te trainen. Door training wordt de belastbaarheid verhoogd en worden de voeten meer bestand tegen wrijving. Een goed middel om blaren te voorkomen is het tapen van blaar gevoelige plekken op de voet. Laat dit bij voorkeur doen door iemand die daar ervaren in is.

Aanbeveling is om niet direct op nieuwe schoenen een grote wandeling te ondernemen, maar deze eerst in te lopen en in afstand/tijd uit te breiden. Nieuwe wandelschoenen zijn namelijk stugger en nog niet naar de voet gezet.

Doorprikken?

Het is niet bij voorbaat nodig een blaar door te prikken. Bij een blaar van < 5 mm is het niet nodig deze door te prikken, tenzij deze veel last geeft. Ook bij grotere blaren is het niet altijd nodig om ze door te prikken. Alleen als ze het lopen belemmeren en veel pijn veroorzaken is het wenselijk de spanning van de blaar te halen en deze door te prikken. Bij voorbaat pas na 24 uur na het ontstaan van de blaar. Let wel, als een blaar doorgeprikt wordt is deze gevoelig voor infectie. Zorg dat de huid op en rondom de blaar goed gedesinfecteerd wordt, en het materiaal wat gebruikt wordt om de blaar door te prikken steriel is. Dek de blaar daarna goed af met een pleister en zorg voor schone sokken om infectie te voorkomen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek