Verschillende mogelijke oorzaken

Niet passende steunzolen kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit blogartikel worden een aantal veelvoorkomende oorzaken besproken.

Te kleine schoenen

Past uw steunzool niet in uw schoen? Het kan zijn dat u niet de juiste maat draagt en dat uw steunzool er dus zeker niet in past. Het beste kunt u dan toch andere schoenen aanschaffen met de juiste maat, anders zal het de werking van uw steunzool verminderen en het is slecht voor uw voet.

Geen uitneembaar voetbed

Als een schoen geen uitneembaar voetbed heeft en u legt uw steunzool dan in de schoen, dan kan het zijn dat er te weinig ruimte overblijft voor uw voet. Het is dan mogelijk om de steunzool niet door te laten lopen onder de tenen of dat u een extra dunne steunzool aanschaft die minder ruimte inneemt in de schoen.

Voor sommige voetproblemen is het niet wenselijk en extra dunne steunzool te maken, overleg met uw (register) podoloog of podotherapeut wat de mogelijkheden zijn.

De steunzool ligt niet vlak in de schoen

Als er al een welving in de binnenzool van de schoen zit en u legt uw steunzool bovenop deze binnenzool, dan heeft dat invloed op de vorm van de steunzool en die drukt dan meer tegen de voet. Als dit niet prettig is kunt u er voor kiezen om de schoen of de steunzool iets aan te passen.

Als de binnenzool van de schoen smaller is (dit komt veel voor bij sportschoenen) dan de bodem van de steunzool dan kan de steunzool daar op aangepast worden door deze te tailleren zodat de steunzool vlak in de schoen komt te liggen.

Een dikke of een dunne steunzool

Over het algemeen kunt u uw steunzool wisselen in allerlei schoenen maar soms is het beter om de steunzool af te stemmen op het soort schoeisel. In een wandelschoen of een sportschoen heeft u veel ruimte en is het fijner om een iets dikkere steunzool te dragen.

Voor een geklede schoen is het juist belangrijk dat de steunzool zo dun mogelijk is om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor de voet. er zijn dus verschillende soorten steunzolen die u prima naast elkaar kunt gebruiken. Vraag naar de mogelijkheden bij uw (register) podoloog of podotherapeut om te kijken wat voor u de beste oplossing is voor uw klachten.

Extra tip

Als u uw steunzool intensief draagt is het hygiënisch om deze iedere dag bij het uittrekken van de schoen uit uw schoenen te halen en te laten luchten, zo blijft uw steunzool en uw schoen droger en frisser. Beter is nog om een wisselpaar te hebben zodat u niet steeds op dezelfde steunzool loopt en u ook niet altijd de steunzool hoeft te wisselen.

Vind een praktijk

Heeft u problemen met uw steunzolen? Of wilt u een steunzool laten aanmeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door John Sturris. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek