Geen botvliesontsteking maar botoverbelasting!

Scheenbeenklachten ook wel MTTS genoemd wat staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Vaak is er pijn bij inspanning aan de binnenzijde of voorzijde van het onderbeen. Meestal komt het aan beide benen voor. De pijn zakt tijdens inspanning vaak weer af en neemt na de inspanning weer toe. Bij hevige klachten kan er ook pijn optreden in het dagelijks leven.

Diagnose

De diagnose shin splints wordt gesteld naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig bijvoorbeeld als de klachten al langer bestaan of als er twijfel is over de diagnose. Röntgenonderzoek kan een vermoeidheidsbreuk van het scheenbeen uitsluiten. Echo-onderzoek kan aantonen of er sprake is van peesproblemen aan de binnenzijde van het onderbeen. Deze klachten lijken soms op shin splints.

Last van shin splints?

Oorzaken

Overbelasting

Overbelasting kan een oorzaak zijn van het ontstaan van shin splint. Hoe meer belasting hoe groter de kans op shin splints.

Overgewicht

Overgewicht; een hogere BMI vergroot de kans op het ontstaan van shin splints waarschijnlijk omdat de schenen meer druk moet zien te verwerken.

Platvoeten

Platvoeten; het naar binnen knikken van de voet levert grotere trekkrachten op van de spieren en pezen aan de binnenkant van het onderbeen. Het bot wordt hierdoor meer belast.

Geslacht

Geslacht; vrouwen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van shin splints. De reden hiervoor is niet bekend. Mogelijk speelt de bothuishouding hierin een rol.

Behandeling

Voor de meeste mensen is een conservatieve behandeling voldoende om van de klachten af te komen. Als alle conservatieve behandelingen falen wordt er een enkele keer toch geopereerd. Dit leidt vaak tot afname van pijn maar niet altijd tot terugkeer van het sportniveau van voor de blessure.

Oefentherapie

Oefentherapie gericht op het versterken van de kuitspieren. Door toename van de spierkracht zullen de andere pezen in en rondom de enkel worden ontlast. Ook de krachten op het scheenbeen zullen hierdoor afnemen. Het oefenen richt zicht ook op de stabiliteit van de enkel en wordt aangevuld met een loopschema. Deze behandeling levert bij 80% een behoorlijke tot goede verbetering op.

Shockwave therapie

Shockwave therapie door middel van drukstootjes wordt weefsel aangezet om weerbaarder te worden. Er worden meer bot- en peescellen aangemaakt.

Therapiezool

Therapiezool de voet wordt gecorrigeerd met name bij het naar binnen knikken van de voet of het niet goed afwikkelen in de voorvoet.

Brace of compressiekous

Brace of compressiekous kan helpen bij het verlichten van pijn.

Manuele therapie

Manuele therapie kan gewrichten die vast zitten helpen los te maken. Beperkingen in rug, heup, knie of voetgewrichten zouden mogelijk invloed hebben op het vergroten van de trekkrachten op het scheenbeen. Er is nog geen bewijs hiervoor gevonden in de literatuur.

Dry needling

Dry needling is een behandeling die met naaldjes de spieren in de kuit of het botvlies behandelt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect hiervan.

Tot slot kunt u terecht bij de sportarts voor injecties bij shin splints.

Vind een praktijk

Heeft u last van shin splints? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Literatuur

Voor dit blogartikel is de onderstaande literatuur geraadpleegd:

 • Hamstra-Wright et al. Br J Sports Med 2015
 • Winters et al. Sports Med 2013
 • Moen et al. SMART 2012
 • Moen et al. Sports Med 2009

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek