Geen botvliesontsteking maar botoverbelasting!

Scheenbeenklachten ook wel MTTS genoemd wat staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Vaak is er pijn bij inspanning aan de binnenzijde of voorzijde van het onderbeen. Meestal komt het aan beide benen voor. De pijn zakt tijdens inspanning vaak weer af en neemt na de inspanning weer toe. Bij hevige klachten kan er ook pijn optreden in het dagelijks leven.

Diagnose

De diagnose shin splints wordt gesteld naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig bijvoorbeeld als de klachten al langer bestaan of als er twijfel is over de diagnose. Röntgenonderzoek kan een vermoeidheidsbreuk van het scheenbeen uitsluiten. Echo-onderzoek kan aantonen of er sprake is van peesproblemen aan de binnenzijde van het onderbeen. Deze klachten lijken soms op shin splints.

Last van shin splints?

Oorzaken

Overbelasting

Overbelasting kan een oorzaak zijn van het ontstaan van shin splint. Hoe meer belasting hoe groter de kans op shin splints.

Overgewicht

Overgewicht; een hogere BMI vergroot de kans op het ontstaan van shin splints waarschijnlijk omdat de schenen meer druk moet zien te verwerken.

Platvoeten

Platvoeten; het naar binnen knikken van de voet levert grotere trekkrachten op van de spieren en pezen aan de binnenkant van het onderbeen. Het bot wordt hierdoor meer belast.

Geslacht

Geslacht; vrouwen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van shin splints. De reden hiervoor is niet bekend. Mogelijk speelt de bothuishouding hierin een rol.

Behandeling

Voor de meeste mensen is een conservatieve behandeling voldoende om van de klachten af te komen. Als alle conservatieve behandelingen falen wordt er een enkele keer toch geopereerd. Dit leidt vaak tot afname van pijn maar niet altijd tot terugkeer van het sportniveau van voor de blessure.

Oefentherapie

Oefentherapie gericht op het versterken van de kuitspieren. Door toename van de spierkracht zullen de andere pezen in en rondom de enkel worden ontlast. Ook de krachten op het scheenbeen zullen hierdoor afnemen. Het oefenen richt zicht ook op de stabiliteit van de enkel en wordt aangevuld met een loopschema. Deze behandeling levert bij 80% een behoorlijke tot goede verbetering op.

Shockwave therapie

Shockwave therapie door middel van drukstootjes wordt weefsel aangezet om weerbaarder te worden. Er worden meer bot- en peescellen aangemaakt.

Therapiezool

Therapiezool de voet wordt gecorrigeerd met name bij het naar binnen knikken van de voet of het niet goed afwikkelen in de voorvoet.

Brace of compressiekous

Brace of compressiekous kan helpen bij het verlichten van pijn.

Manuele therapie

Manuele therapie kan gewrichten die vast zitten helpen los te maken. Beperkingen in rug, heup, knie of voetgewrichten zouden mogelijk invloed hebben op het vergroten van de trekkrachten op het scheenbeen. Er is nog geen bewijs hiervoor gevonden in de literatuur.

Dry needling

Dry needling is een behandeling die met naaldjes de spieren in de kuit of het botvlies behandelt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect hiervan.

Tot slot kunt u terecht bij de sportarts voor injecties bij shin splints.

Vind een praktijk

Heeft u last van shin splints? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Literatuur

Voor dit blogartikel is de onderstaande literatuur geraadpleegd:

 • Hamstra-Wright et al. Br J Sports Med 2015
 • Winters et al. Sports Med 2013
 • Moen et al. SMART 2012
 • Moen et al. Sports Med 2009

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw