Een bijzonder pijnlijk probleem met meerdere oorzaken

In mijn praktijk in Middelburg waar ik behalve als (register) podoloog ook werkzaam ben als pedicure, krijg ik regelmatig cliënten met ingroeiende teennagels op consult. Vaak ligt de oorzaak van deze pijnlijke klacht in externe factoren. Het plaatsen van bijvoorbeeld een nagelbeugel heeft dan ook geen enkele zin als de oorzaak van de pijn niet duidelijk is. Pas wanneer deze is achterhaald kan er naar een oplossing worden gezocht die per situatie verschillend zal zijn.

De schoen als oorzaak

De vorm van de schoen

Vandaag de dag moeten schoenen behalve functioneel ook vooral modieus zijn. Dit gaat helaas niet altijd samen met een juiste pasvorm. Na het ontbloten van de voeten kijk ik dan ook allereerst naar het schoeisel waar mijn bezoek(st)er op naar de praktijk is gekomen. Vervolgens vraag ik of dit de schoenen zijn waar men het meest op loopt. Het ligt namelijk voor de hand dat voor deze gelegenheid een minder knellend paar is aangetrokken. Ik kijk naar de vorm. Is deze plat of puntig en is het wel de juiste maat?

In het geval van de puntschoen is men maar al te vaak geneigd een te kleine schoen te kopen. Een handig hulpmiddel om het probleem goed zichtbaar te maken voor de cliënt is om in dit geval de binnenzool uit de schoen te halen. Vervolgens wordt de voet op de binnenzool geplaats. Uitpuilende tenen maken vaak meer duidelijk dan een lang verhaal. Het mag duidelijk zijn dat een schoen waarbij de tenen in een punt worden geperst verantwoordelijk kan zijn voor vele klachten o.a. voor pijn aan de binnenzijde van de grote teen.

Ook een te platte neus kan de oorzaak zijn van pijnklachten. Zeker wanneer de grote teen wat naar boven gericht staat (de zogenaamde jubelteen) is een probleem met de nagel van de grote teen eerder regel dan uitzondering. Een hogere teen box of een neus van rekbaar materiaal zoals bijvoorbeeld stretchleer kan uitkomst bieden. Bedenk bij de aanschaf van een modieuze schoen dat daar waar een sierstiksel loopt geen mogelijkheid tot rek bestaat.

Last van een ingegroeide teennagel?

Het materiaal

Behalve het feit dat harde stiknaden bij de tenen moet worden vermeden is ook het materiaal waarvan de schoen gemaakt is van groot belang. Pas op voor schoenen van op leer lijkende synthetische materialen. Als deze schoenen ook maar iets te krap zijn of wrijving geven zorgt deze combinatie voor kapotte, pijnlijke tenen in een broeiende, slecht geventileerde omgeving. Problemen gegarandeerd!

De afwikkeling als oorzaak

Hier is de expertise van de (register) podoloog of podotherapeut nodig! Wanneer bij het lopen tijdens de afzetfase de grote teen te veel naar binnen draait (voor de rechter voet is dit ‘tegen de klok in’) zien we het volgende. De binnenzijde van de grote teen nagel wordt tegen de grond geduwd en de buitenzijde tegen de bovenkant van de neus van de schoen.

Last van een ingegroeide teennagel?

Vaak kun je al aan de vorm van de teen zien dat de oorzaak in de afwikkeling ligt. Wanneer je de grote teen bekijkt heeft deze een vorm van een soort driehoek i.p.v. een rechthoek. De korte zijde ligt aan de binnenkant van de voet en de lange zijde aan de buitenkant.

Ook zit er vaak eelt aan de binnenkant van de grote teen. Deze wordt veroorzaakt door de wrijving bij het draaien over de teen tijdens het lopen. Een op maat gemaakte steunzool kan in dit geval het verschil maken en deze pijnlijke aandoening verhelpen.

Vind een praktijk

Een ingroeiende teennagel kan net zoveel oorzaken als oplossingen hebben. Om te bepalen wat in uw geval het beste is, bezoek dan één van de bij Podozorg aangesloten (register) podologen en podotherapeuten. Wij zoeken voor u naar de beste oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek