Slijtage van een gewricht; het einde van de wereld?

Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Toch zijn er meer structuren die met elkaar voor de klachten zorgen. Naast beschadiging en aantasting van het kraakbeen speelt ook aantasting van het bot en slijmvlies in het gewricht een rol bij het proces artrose. Ook kunnen er botpunten ontstaan, ook wel osteofyten genoemd.

De voet bevat 33 gewrichten en slijtage kan overal in de voet voorkomen. De meeste voorkomende locatie voor artrose in de voet is: de grote teen, maar ook in het bovenste spronggewricht, het onderste spronggewricht en slijtage in de middenvoet (ook wel voetwortelartrose genoemd). 17% van de volwassenen boven de 50 jaar heeft artrose in de voet.

Klachten van artrose in de voet

 • Pijn bij bewegen of het starten van de beweging
 • Ochtendstijfheid of stijfheid tijdens het bewegen
 • Pijn in rust of in de nacht
 • Zwelling
 • Afname van dagelijks functie zoals de loopafstand

Diagnose van artrose in de voet

De diagnose artrose wordt gesteld naar aanleiding van het klachtenpatroon en aanvullend onderzoek. Röntgenonderzoek kan het kraakbeen niet in beeld brengen, maar wel beoordelen of de dikte van het kraakbeen is afgenomen door de afstand te beoordelen tussen de twee botdelen. Als er twijfel is kan er aanvullend onderzoek, zoals een MRI, worden gedaan.

Ook echografisch onderzoek kan zinvol zijn. Op de echo kan beoordeeld worden of er sprake is van vocht in het gewricht en of er een ontsteking aanwezig is. Ook zijn de eventuele botpuntjes goed in beeld te brengen. Door te bewegen tijdens het onderzoek kan worden bepaald of de botpuntjes de oorzaak zijn van de bewegingsbelemmering.

Er zijn verschillende studies geweest die een MRI maakten van mensen van allerlei leeftijden zonder klachten. Hieruit bleek dat naar mate men ouder wordt er steeds meer afwijkingen worden gevonden zonder dat men hier klachten van ondervindt. Deze afwijkingen kunnen beter geen “afwijkingen” worden genoemd, maar passend bij de leeftijd.

Het constateren van slijtage of slijtageverschijnselen hoeft dus niet zeker te leiden tot pijnklachten.

Oorzaken van artrose in de voet

In het Engels heet artrose “osteoarthritis” (botonsteking) en dit vertelt meer wat er aan het hand is bij artrose dan alleen artrose of slijtage. “Osteoarthritis” houdt in dat het gewricht en bot meedoet in het geheel en dat er ook een ontsteking meespeelt (“itis”)

Trauma

Wanneer een voet of enkel in het verleden een trauma heeft meegemaakt, zoals een verzwikking of een botbreuk, kan er kleine of grotere schade van het gewricht ontstaan. Dit kan zich later ontwikkelen tot slijtage.

Afwijkende voetstand

Bij een langdurig afwijkende stand van de voet zoals een extreme holvoet of platvoet kan op den duur slijtage ontstaan. Dit komt door extra druk aan een kant in het gewricht.

Ontsteking

Een chronische ontsteking, zoals bij reumatoïde artritis of jicht, kan voor aantasting van het kraakbeen zorgen.

Onbekende oorzaak

In de meeste gevallen ontstaat slijtage op middelbare leeftijd of later zonder duidelijke oorzaak. De kraakbeenlaag op het uiteinde van het bot wordt geleidelijk dunner. Deze aanleg is waarschijnlijk genetisch bepaald. Ook geslacht of overgewicht kan een rol spelen in het ontstaan van artrose.

Behandeling van artrose in de voet

Niet-operatief

Een niet-operatieve behandeling heeft de voorkeur boven een operatieve behandeling. Hierbij kan men denken aan:

Operatief

Wanneer een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie nodig zijn. De keuze om wel of niet te opereren hangt af van het soort artrose, hoe het gewricht eraan toe is en de plek van de artrose.

Vind een praktijk

Wilt u meer weten over de behandeling van voetartrose? Maak dan een afspraak bij een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop!

Vind een praktijk

Literatuur

 • Shapiro et al., J Magn Reson Imaging 2014
 • Foot osteoarthritis: latest evidence and developments; Edward Roddy and Hylton B. Menz Ther Adv Musculoskelet Dis. 2018 Apr;10(4):91-103. Epub 2018 Jan 23.
 • Best Pract Res Clin Rheumatol. 2018 Apr;32(2):312-326. Epub 2018 Nov 22.
 • Update on the epidemiology, risk factors and disease outcomes of osteoarthritis. O'Neill TW, McCabe PS, McBeth J.
 • voetenenkelklacht.nl
 • sportenbewegingsarts.nl

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek