Wat is een stressfractuur?

Door overbelasting kan er een breuk ontstaan in een bot, dit wordt een vermoeidheidsbreuk (of stressfractuur) genoemd. Vermoeidheidsbreuken ontstaan enkel in botten die veel belast worden zoals botten in het onderbeen of de voet. Een stressfractuur wordt ook wel eens een marsfractuur genoemend, omdat het vroeg veel voorkwam bij ongetrainde soldaten die lange marsen moesten lopen.

Stressfractuur

Vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeent. I Botvlies; II Bloeduitstorting onder het botvlies; III Onderbreking in het bot: de vermoeidheidsbreuk.

Oorzaken vermoeidheidsbreuk

Een vermoeidheidsbreuk ontstaat door overbelasting van het bot. Overbelasting kan ontstaan door een verkeerde drukverdeling over de voet, intense activiteit of wanneer een bot om een bepaalde reden verzwakt is.

Klachten vermoeidheidsbreuk

Kenmerken van een stressfractuur zijn:

 • Pijn (sommige mensen voelen een knapje als er een breuk optreedt);
 • Zwelling en pijn op de bovenkant of de buitenzijde van de voet;
 • Pijn en zwelling verergeren bij belasting;
 • Klachten verbeteren bij rust.

Bij sporters treden klachten vaak op na het verhogen van een trainingsschema. De pijn is vaak wel dragelijk, maar verergert tijdens de training en verdwijnt bij rust. Als de overbelasting blijft voorduren kunnen de klachten ook in rust blijven bestaan.

Diagnose vermoeidheidsbreuk

De diagnose voor een vermoeidheidsbreuk wordt gesteld op basis van uw verhaal en lichamelijk onderzoek. Stressfracturen zijn in de eerste weken namelijk moeilijk te zien op een röntgenfoto. De breuk is op een röntgenfoto vaak pas te zien als het bot begint te genezen en er nieuw botweefsel wordt gevormd. Door middel van een echo van de voet is een vermoeidheidsbreuk wel vroeg te constateren.

Behandelingen vermoeidheidsbreuk

Niet-operatief

Bij het vermoeden van een stressfractuur is het belangrijk om allereerst te stoppen met de activiteit die de breuk heeft veroorzaakt. Mogelijkheden voor een niet-operatieve behandelingen bij een vermoeidheidsbreuk zijn:

Operatief

Het is vrijwel nooit nodig om een stressfractuur te opereren. Maar als de breuk ondanks goede rust en andere maatregelen niet aan elkaar groeit, kan het nodig zijn de breuk vast te zetten met een plaat en schroeven. De operatie zal verschillen afhankelijk van de locatie van uw stressfractuur en de ernst ervan.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek