Tips voor het kiezen van de juiste wandelschoenen

Wandelschoenen kopen? In deze blog vertel ik je waar je op moet letten en geef ik een aantal handige tips. Allereerst moet je er op letten bij welke winkel je binnen stapt. Ga je regelmatig of zelfs intensief wandelen, bespaar dan niet op de kosten bij aanschaf van je wandelschoenen en ga langs bij een speciaalzaak. Het aanbod aan goede merken is groot, dus goed aanvullend advies van een specialist helpt je bij het maken van de juiste keuze. Na het lezen van de ze blog begrijp je waarom.

Tips voor het kiezen van de juiste wandelschoenen

Waar moet je opletten bij het kiezen van de juiste maat?

Uiteraard niet standaard uitgaan van de schoenmaat die je (al jaren) hebt of die van je “gewone” schoenen. Het gebruik en de pasvorm van wandelschoenen zijn totaal anders en je voeten veranderen ook in de loop van de tijd.

Houd bij wandelschoenen in ieder geval een extra lengtetoegift aan van 1 á 1,5 cm tussen het uiteinde van je langste teen en de voorkant van de schoen. Dit meet je door met je duim aan de voorzijde van de schoen te voelen of deze ruimte aanwezig is.

Let op: soms is niet de grote teen, maar juist de tweede teen de langste en neem je die om de toegift te bepalen.

Lukt het niet, bijvoorbeeld door een te harde neus, om de afstand goed in te schatten, veter dan de schoen helemaal los en schuif de voet naar voren tot de tenen de voorzijde van de schoenen raken. Vervolgens kijk je of tussen achterkant van de schoen en hiel een wijsvinger past.

Daarnaast kan je de inlegzool vaak uit de wandelschoen halen (handig bij het dragen van steunzolen) en hier met licht gebogen knieën op gaan staan. Ook nu moet je voldoende ruimte overhouden tot aan het uiteinde van de zool. Hieronder vind je nog twee testjes om de juiste lengtemaat te bepalen:

  • Voet in goed geveterde schoen maximaal laten afwikkelen met lichaamsgewicht op de voorvoet. De tenen mogen de voorzijde van de schoen niet raken.
  • Hellingtest: met goed gesloten schoenen op helling lopen. De tenen mogen de voorzijde van de schoen niet raken.

5 tips voor een optimale pasvorm

Niet alleen de lengte maar ook de pasvorm van de wandelschoen is heel erg belangrijk. Hieronder vind je vijf tips voor het kiezen van een paar goed passende wandelschoenen:

  • Je tenen moeten vrij kunnen bewegen (dansen/ wiebelen), maar je moet ze niet helemaal naar je toe kunnen trekken.
  • Een schoen moet de middenvoet goed omsluiten, maar mag niet knellen.
  • Er mogen geen plooien in het bovenwerk ontstaan bij het aansnoeren van de veters.
  • De afstand tussen de vetergaten moet ongeveer 2 cm (twee vingers breed) zijn.
  • De hielkap (contrefort) moet goed om de hiel sluiten. De hiel moet goed vastgehouden worden door de kromming van de contrefortkap. Dit kan getest worden door de schoen aan te trekken, maar niet te veteren: bij het weglopen moet de schoen aan de hiel blijven hangen.

Waar nog meer op te letten?

Inmiddels heb je al heel wat handvaten om een goede keuze te maken, maar toch zijn we er nog lang niet. Denk ook eens aan de volgende zakken:

  • Welke type wandelschoen past het best bij jouw manier van lopen?
  • Welke type wandelschoen past het best bij jouw soort wandelingen? (denk aan: afstand, duur, tempo, ondergrond, tempratuur etc.)
  • Voor welke materiaal kies je? (denk aan: type leer, goretex, kunststof etc.)
  • Zijn je schoenen goed geveterd; er is meer mogelijk dan je denkt!
  • Draag je de juiste wandelsokken?

Je begrijpt inmiddels wel dat een beetje advies geen overbodige luxe is. En dan nog is het in de praktijk nog maar afwachten hoe je schoenen gaan bevallen. Loop in de winkel in ieder geval een paar goede rondjes en maak gebruik van een eventueel aanwezig testparcours.

Vind een praktijk

Mocht je onverhoopt toch nog klachten hebben, onze Podozorgers denken graag met je mee. Je kan bij onze podologen en podotherapeuten terecht voor een aanvullend (schoen)advies, een gedegen onderzoek van je voeten en bijvoorbeeld een analyse van je looppatroon. Met bijvoorbeeld steunzolen, een teenorthese of bepaalde voetoefeningen kunnen jouw klachten worden opgelost.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland