Wat is een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil komt heel vaak voor. Tijdens de groei is een verschil in beenlengte zelfs heel normaal. We groeien schoksgewijs en zeker niet links en rechts simultaan. Gelukkig sluiten we deze periode zo op het eerste gezicht redelijk symmetrisch af. Kleine afwijkingen hoeven ook niet tot klachten te leiden. Het lichaam is een dynamisch geheel en geen stoel of tafel die wiebelt bij de kleinste scheefstand. Zijn er wel klachten, dan is een bezoek aan de (register) podoloog of podotherapeut wellicht de juiste oplossing.

We maken onderscheid tussen een structureel en functioneel verschil. Een structureel beenlengteverschil is simpel gezegd een werkelijk verschil in lengte (gemeten vanaf de grond met de voet in neutrale stand). Onder een functioneel beenlengteverschil wordt verstaan een verschil in lengte door beperkende bewegingsmogelijkheden binnen de gewrichten (buigen of strekken van tenen, voet, enkel, knie of heup).

Structureel

Mijn linker knie staat in X-stand en mijn rechter knie niet, daarom sta ik scheef

Functioneel

Mijn linker knie kan ik niet goed strekken en rechts wel, daarom sta ik scheef

Welke klachten geeft een beenlengteverschil?

Door de scheefstand kunnen diverse voetklachten ontstaan. Denk hierbij aan teveel rek op spieren enerzijds en beknellingen anderzijds. Aan de kant van het langste been kan bijvoorbeeld de compensatoire reactie zijn om de schouder omlaag te brengen. Er kan hierdoor een beknelling ontstaan bij linkerzijde van de onderrug. De nekspieren zullen juist verder moeten oprekken wat hier weer voor extra spanning kan zorgen.

Wat zijn de oorzaken van beenlengteverschil?

Er zijn tal van oorzaken die een beenlengteverschil kunnen veroorzaken. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Aangeboren heupafwijkingen (heupdysplasie)
  • Tijdens de groei afwijkingen aan de groeischijf
  • Artrose knie of heup
  • Beenbreuk
  • Beperking in de enkelvork of knie
  • Operatie van het been
  • Operatie van de meniscus of kruisbanden

Beenlengte verschil na knie- of heupoperatie

Dit is een bijzondere groep patiënten bij wie het beenlengteverschil juist zelden geen klachten geeft. Ik zou er dan ook voor willen pleiten dat iedere patiënt die een dergelijke ingreep ondergaat gezien zou moeten worden door de (register) podoloog of podotherapeut.

De screening zou zeker niet direct na de ingreep, maar in ieder geval binnen drie maanden na de operatie moeten plaatsvinden. De spieren hebben dan voldoende tijd gehad om zich te herstellen en er zal een goed beeld gevormd kunnen worden van het eindresultaat van de ingreep. Eventuele scheefstand in combinatie met de eerder genoemde klachten kunnen dan duidelijk aan elkaar worden gelinkt.

Een kleine illustratie

Stel je voor iemand gaat naar het ziekenhuis voor een knieoperatie. De pijnlijke (scheve) knie wordt weer een mooie rechte (prothese) knie. Na een tijdje verdwijnt de pijn van de operatie en (hoera!) de pijnlijke knie is weg. Alleen ontstaan er nu na enige tijd pijnklachten aan de niet behandelde knie of aan een van beide heupgewrichten.. wat is er hier gebeurd?

Doordat het geopereerde been nu langer is geworden ontstaan er andere krachten op de niet geopereerde knie en beide heup gewrichten. Het lichaam zoekt naar een nieuw evenwicht en zal de veranderingen proberen te compenseren.

Voetklachten door een beenlengteverschil

Een steunzool maakt het (beenlengte)verschil

Het laten controleren van de stand van het bekken na een operatieve ingreep aan de heup en/of knie is dan ook zeer aan te raden. Scheefstand is in dit geval ongelijke belasting met daardoor meer kans op slijtage (artrose).

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten door een beenlengteverschil? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Hielspoor

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek

  • 24 augustus 2023

    Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

    Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

    Door Marco-Paul Breijer

  • 15 augustus 2023

    Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

    Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

    Door Herman van Dasselaar

  • 21 juli 2023

    Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

    Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

    Door Robert Wonink

  • 13 juli 2023

    De overgang (menopauze) en zere voeten

    De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

    Door Delia de Bliek