Over podologie

Op zoek naar een oplossing voor uw voetklachten

Podologie betekent voetkunde en een podoloog weet veel van de voet. Een podoloog is een gediplomeerde en gespecialiseerde zorgverlener, weet alles van voeten. De belangrijkste taak van de (register) podoloog is uit te vinden wat de oorzaak van de klacht is. Wij gaan op zoek naar een oplossing voor voetklachten.

U kunt met of zonder verwijzing bij een (register) podoloog terecht. U kunt bij een (register) podoloog terecht voor volwassen- en kindervoeten.

Voetklachten

Voeten dragen ons een leven lang, maar kunnen soms vervelend aanvoelen of pijn of in sommige gevallen zelfs veel pijn geven. Er zijn algemene klachten, zoals:

  • Teenproblemen
  • Groeiproblemen bij kindervoeten
  • Afwijkende vorm of stand van de voet
  • Verminderde bewegelijkheid voet of enkel
  • Houdingsklachten in knie, heup, nek of rug

Maar ook voetklachten die voorkomen bij mensen met diabetische, reumatische of neurologische aandoeningen. Voorbeelden van veelvoorkomende voetproblemen zijn:

  • Hielpijn
  • Hielspoor
  • Voorvoetpijn
  • Scheve grote teen (hallux valgus)
  • Peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)

(Register) podoloog

Een podoloog kijkt niet alleen naar de voet, maar ook naar de houding van het lichaam. Een voet of voeten die niet goed functioneren, zorgen voor verkeerde belasting van spieren en gewrichten. Dit kan resulteren in klachten hoger in het lichaam, bijvoorbeeld hoofdpijn of rugklachten. Daarom gaan wij uit van de basis, de voeten en pakken deze aan. U kunt oplossingen verwachten voor voetafwijkingen met betrekking tot de vorm-, de stand-, de beweeglijkheid- en de belasting van de voet. Voor veel klachten biedt de (register) podoloog een oplossing in de vorm van therapiezolen.

Kwaliteitseisen

Registerpodologen zijn aangesloten bij de Stichting LOOP. De Stichting LOOP beheert de registers van ingeschreven leden, laat externe audits uitvoeren en behandelt klachten van klanten. Hierdoor voldoet een (register) podoloog aan de strengste kwaliteitscriteria voor voetkunde.

Alleen actieve leden mogen zich ‘registerpodoloog’ noemen. Registerpodologen zijn op HBO niveau opgeleid en worden jaarlijks op strenge kwaliteitseisen getoetst. Als klant van een (register) podoloog weet u zeker bij een vertrouwd adres te zijn.

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.