Slecht nieuws kan soms ook goed nieuws zijn

Jan is een echte jongen uit de polder. Een brede glimlach van oor tot oor, rode wangen en altijd vrolijk. Een voetballer. Met talent. Jan heeft net zijn club uit ‘t dorp verruild voor de grootste club in het naburige provinciestadje. In de selectie natuurlijk. Zijn vader is zijn grootste fan.

Jan heeft de laatste tijd vaak pijn aan zijn enkel. Soms kan hij een wedstrijd niet uitspelen of moet hij de training afbreken. Als de podoloog in het gezondheidscentrum erbij wordt geroepen door de fysiotherapeut, heeft Jan al heel wat behandelkamers van binnen gezien.

De boosdoener is soms lastig te vinden

Met enige scepsis wordt de podoloog gadegeslagen door Jan’s vader. “Weet u wat er aan de hand is, de huisarts heeft foto’s laten maken en er is niets te zien”. De vader van Jan is zichtbaar radeloos, begrijpelijk…

De podoloog onderzoekt Jan’s enkel, doet verschillende functietesten en onderzoekt de enkel ook met behulp van een echoapparaat. “Ik denk dat er in de voet van Jan twee botjes aan elkaar gegroeid zijn. Dit is iets waarmee Jan is geboren. We noemen dit een tarsale coalitie”. De podoloog en de fysiotherapeut kijken elkaar aan, zij weten beide dat dit geen goed nieuws is voor iemand met topsportambities. De podoloog verwijst Jan terug naar de huisarts met de vraag Jan te verwijzen naar een orthopeed in het ziekenhuis. Hij zal een podologisch rapport opstellen waarin hij zijn bevindingen deelt.

Een paar maanden later gaat de telefoon, de vader van Jan. “Excuses dat ik nu pas bel maar er is veel gebeurd. U had gelijk het was inderdaad een tarsale coalitie. Opereren was wel mogelijk maar we hebben besloten dat niet te doen. Met Jan gaat het heel goed, hij voetbalt weer bij zijn oude club en heeft veel minder pijn. Het klinkt misschien gek maar uw slechte nieuws is het beste nieuws dat we konden krijgen. Het is het einde van de onzekerheid. Bedankt!”.

Tja, zo had de podoloog het nog nooit bekeken. Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn omdat het duidelijk verschaft…

Een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren aandoening. Twee botjes in de voet zijn aan elkaar gegroeid. In vijftig procent van de gevallen komt de aandoening aan beide zijden (bilateraal) voor. Soms kan een operatie uitkomst bieden maar dit is niet in alle gevallen de oplossing. Een tarsale coalitie komt ook voor met milde of geen klachten.

Behandeling van een tarsale coalitie

Hoewel deze aandoening vaak wordt gemist, zijn er meerdere behandelmogelijkheden van een tarsale coalitie:

 • Breng de (sport)belasting terug
 • Therapie met een steunzool kan helpen of verlichting geven
 • Wanneer een operatie mogelijk is kan dit uitkomst bieden. Vaak verminderen de klachten of verdwijnen ze
 • Hoewel de diagnose tarsale coalitie, zeker voor sporters, minder goed nieuws kan zijn betekent het in ieder geval duidelijkheid. Vaak wordt er lang naar de oorzaak van de pijn gezocht en dat levert veel frustratie op

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot