Tot een jaar of zeven zijn de voeten en benen in ontwikkeling

Er zijn veel ouders die zich zorgen maken over de kindervoet en stand van de benen, want zij vormen letterlijk de basis voor de toekomst. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat alles goed en zullen de wankele eerste stapjes van een baby worden gevolgd door een druk drentelende peuter en kleuter. Eenmaal op de basisschool ontwikkelen de kleuters zich doorgaans tot leerlingen die ‘stevig’ op hun benen staan.

Na de geboorte

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ook voet en beenspieren werken nog niet optimaal. Pasgeboren kinderen hebben zachte, buigzame voetjes die voornamelijk uit kraakbeen bestaan. De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat er een voetholte.

Eerste levensjaar

Rond het eerste levensjaar probeert het kind zijn eerste stapjes. In het algemeen stappen kinderen zelfstandig, rond de leeftijd van 13-15 maanden. Wanneer de voetjes eenmaal belast gaan worden, staan de voetjes eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegingen makkelijker te maken.

Tweede tot vijfde levensjaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de beentjes ontstaan. Dit komt vaak voor tot het vijfde jaar. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

Zesde tot achtste levensjaar

Tussen het zesde en achtste levensjaar herstelt zich de stand van de X-benen. De platvoeten ontwikkelen zich tot een normale voetboog. Tot een jaar of zeven zijn de voeten en de benen nog volop in ontwikkeling.

De ontwikkeling van een kindervoet

Toch naar de podotherapeut?

In een aantal gevallen is het toch raadzaam contact op te nemen met een podotherapeut of (register) podoloog. Bijvoorbeeld als je kind:

  • Klaagt over vermoeidheid in voeten en of benen, of niet lang kan lopen
  • Pijnklachten heeft met lopen of sporten
  • Overmatig struikelt of valt over zijn of haar eigen voeten
  • Afwijkende of kromme stand van de tenen
  • Klachten heeft als gevolg van slecht passend schoeisel
  • Pijn heeft in de enkels, knieën, heupen en of rug
  • Ook na het zevende jaar nog platvoeten of X-benen heeft (hoewel correctie zelfs dan niet altijd nodig is)

Bij de behandeling van kinderen, heeft podotherapie vaak een preventief karakter. Wanneer er een afwijkende stand geconstateerd is, kan het zinvol zijn om preventief podotherapeutische zolen te laten maken, om tijdig klachten te voorkomen. Naast het preventief dragen van zolen zijn de schoenen waarop uw kind loopt ook van groot belang. Een stevige schoen met een goede pasvorm kan de voet van uw kind al deels corrigeren. Ook kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut. Die met specifieke oefeningen kan helpen bij het herstel van de klachten.

Goed passend schoeisel

De rol van goed passend schoeisel is erg groot. Het dragen van verkeerde of niet passende schoenen en sokken kan een grote oorzaak van stand afwijkingen in de voet zijn. De grootste reden hiervoor is dat de soepele kindervoet snel beïnvloedbaar is door krachten van buitenaf: krachten zoals schoenen en sokken. Door de soepelheid zal het kind geen pijn aangeven bij het dragen van een niet passende schoen. Daarom is het extra belangrijk dat ouders hier extra op letten. Als je kindje twee tot drie weken goed zelfstandig kan lopen, kunnen de eerste kinderschoentjes worden aangeschaft.

Waar moet een kinderschoen aan voldoen?

Goedkope kinderschoenen, die weinig steun geven zijn niet per se slechter voor de ontwikkeling van de voeten van je kind dan degelijke leren stappers. Stevige schoenen bieden meer comfort en beschermen beter tegen invloeden van buitenaf. Maar wetenschappelijk is vastgesteld dat juist soepel schoeisel de natuurlijke ontwikkeling van kindervoeten het minst schaadt. Heeft je kind een afwijkende voet, zoals een platvoet, holvoet of klompvoet, is je kind hypermobiel dan zijn stevige schoenen, eventueel met een speciale inlegzool, soms een must.

Het is vooral belangrijk dat kinderschoenen goed passen. Ze moeten ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in de lengte en breedte. Je kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen. Je kind moet zijn voetzool ongehinderd kunnen afwikkelen. Vooral bij jonge kinderen kan een harde schoenzool, die moeilijk buigt leiden tot een verkeerd looppatroon. Wanneer je je eerste kinderschoenen koopt, start dan zeker niet te vroeg. De schoen staat dan een goede ontwikkeling van de voetspieren en gewrichten in de weg.

Vind een praktijk

Wanneer uw kind klaagt en aangeeft pijnklachten te hebben in de voeten of benen, is dit altijd een goede reden om een podoloog of podotherapeut te raadplegen. Of heb je advies nodig bij de aanschaf van een goede kinderschoen? Maak dan een afspraak bij een podoloog of podotherapeut van Podozorg Nederland. Zij kunnen u het juiste advies geven. Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland